Dijital ortamda bulunun görsel veya metinlerin çeşitli materyaller üzerine basılması tekniğine dijital baskı denir. Dijital baskı, materyaller üzerine baskı yapmanızı sağlayan birçok farklı yöntemden sadece biridir. Genellikle küçük çaplı baskı işleri için tercih edilen dijital baskı, ofset baskıya kıyasla daha maliyetli, ancak daha hızlı bir yöntemdir. Dijital baskı ve diğer baskı teknikleri arasında birçok fark bulunmaktadır. Bu da insanların kafasında pek çok soru işareti oluşmasına sebep olur.
Ofset baskı ve dijital baskı arasındaki en büyük fark, dijital baskı kullanımlarında baskı kalıplarının değiştirilmek zorunda olmamasıdır. Ofset baskı makinelerinde baskı kalıpları sürekli olarak değiştirilmeli ve bu işlemlerin bir kısmı manuel olarak yapılmalıdır. Bu da ofset baskı için baskı sürelerini dijital baskıya kıyasla uzatır. Diğer taraftan dijital baskı seri olarak yapılmak istenen baskılar için daha uygundur. Aynı zamanda dijital baskı değişiklik yapmak için daha esnek bir baskı tekniğidir.
Ofset baskı dijital baskıya kıyasla çok daha az maliyetlidir. Bunun sebebi ise aynı anda 1 milyon adete kadar baskının aynı anda yapılabiliyor olmasıdır. Baskı teknikleri ele alındığında ofset baskı birçok kimyasal madde kullanılarak yapılır ve bundan kaynaklı atıkları da dijital baskıya kıyasla çok fazla olur. Dijital baskı tekniği süreçleri hızla değişen ve gelişen sektörler ve baskı ürünleri için oldukça uygundur. Örneğin, broşür kullanarak hızlı bir reklam kampanyası başlatmak istiyorsunuz ve bunun için kısıtlı zamanınız var. İşte bu durumda ofset baskı yerine dijital baskı kullanmak size zaman anlamında ciddi anlamda avantaj sağlayacaktır. Ancak dijital baskıda basım adedi arttıkça maliyetlerin de ofset baskıya kıyasla artacağını unutmamalısınız.
Dijital baskı pek çok açıdan size avantajlar sağlar ancak tercihinizi yaparken dezavantajların da farkında olmalısınız. Dijital baskının avantajlı olduğu durumlar baskı türü, baskı adedi, tasarım esnekliği, beklenen baskı kalitesi ve daha birçok etkene göre değişiklik gösterir. Bir genelleme yapmak gerekirse;
Eğer;
- baskı yapılacak adet sayısı az ise,
- çalışmalarınızda zaman sıkıntısı yaşıyorsanız,
- kalite işin hızına kıyasla ikinci planda ise,
- baskı hızı maliyetten daha önemli ise,
dijital baskı sizin için oldukça avantajlı olabilir. Bu koşulların aksini düşünüyor ve örneğin “maliyeti düşük ve kalitesi yüksek olsun ama hızı o kadar da önemli değil” diyorsanız, tercihinizi ofset baskıdan yana kullanmalısınız.
Ofset veya dijital baskı tercihi ürün ve adet göz önünde bulundurularak yapılır. Ancak kalite ve maliyet göz önünde bulundurulduğunda, müşterilere hem kaliteli hem de daha uygun fiyatlarda baskı ürünlerini sunmak için genellikle ofset baskı tercih edilir.
Baskı ürünleri, özel olarak hazırlanan tasarımların kağıt, plastik veya metal gibi materyallerin üzerine uygulanması ile elde edilir. Baskı işleminin sorunsuz olarak halledilmesi için ise tasarımın baskıya uygun formatta olması ve bazı tasarımsal gereksinimleri sağlıyor olması gerekir. Bu nedenle de bir baskı ürünü için tasarım hazırlarken tasarımınızın aşağıdaki şartları sağlamasına özen göstermelisiniz.
Sitemizde CMYK veya Pantone renklerinin kullanılabildiği farklı ürün grupları bulunmaktadır. Sipariş verdiğiniz baskı ürününün hangi ‘Baskı Rengi’ kullanılarak basılacağına göre sizin de tasarımınızı bu renkleri kullanarak hazırlamanız gerekir. Örneğin, Kartvizit veya El İlanı siparişi veriyorsanız, tasarımınızı CMYK renkleri ile hazırlamalısınız. Ürünlerin tasarımı için hangi renkleri kullanmanız gerektiğini ise her ürünün kendi sayfasında bulunan şablonlarını indirerek görüntüleyebilirsiniz.
Tabela, firmaların (örn. Satış Mağazası, Otomobil Galerisi, Market, Emlakçı, Eczane vs.) bilinirliğini ve görünebilirliğini artırmak, reklam ve tanıtımlarını yapmak için kullanılan malzemelere denir. Yapımında bir çok malzeme kullanılan Tabelanın görsel olarak göze hoş gelen, insanları farklı şekillerde etkileyen bir çok çeşidi mevcuttur. Işıklı ve ışıksız tabela çeşidi olduğu gibi bu tabela çeşitleri de kendi içinde kullanılan malzemeye göre bir çok çeşide ayrılmaktadır. Firmaların bütçesine ve isteklerine göre bu tabelalar çok farklı çeşitlerde üretilebilir.
Işıklı Tabela, özellikle karanlık ortamlarda ve akşamları görünürlüğü artırmak amacı ile yapılışında farklı ışık türleri kullanılarak üretilen Tabela Modellerinden biridir. Dış mekanlarda, Bina girişlerinde, Çatılarda Kullanıldığı gibi İç Mekanlarda da kullanılmaktadır. Karşılama banko arkalarında genellikle müşterileri karşılayan bir alan olduğu için ışıklı tabelalar tercih edilmektedir. Işıklı tabelalar firmanın tercihine göre farklı materyallerden olabilmektedir, genellikle şerit ya da modül led kullanılmaktadır. Bazı ışıklarda tercihe göre animasyonlu ve farklı renk geçişli ledler de kullanılabilmektedir.
Işıksız Tabela, gün ışığında görebileceğimiz ya da iç mekanlarda kullanılan Tabela çeşidinden biridir. İhtiyaç duyulması durumunda her alanda kullanılmaktadır.